mei 182014
 

Eieren

Eieren worden verkocht in de maten van 1 tot 7. Een groot ei, nummer 1 of 2, weegt ongeveer 70 gram en een ei van nummer 3 ongeveer 50 gram.

Vanaf 1 juli 1997 wordt de grootte van eieren met een andere maatvoering aangeduid, namelijk met de kledingmaten Small (S), Medium (M), Large (L) en Extra Large (XL).

Hoewel dit wettelijk bepaalde EEG-normen zijn, zullen sommige producenten een eigen indeling blijven hanteren. Zo blijft het mogelijl een ‘middelklein ei’ te kunnen kopen, dat tussen het S-ei en M-ei valt. Het XL-ei krijgt soms de benaming ‘jumbo’.

Eieren houdbaarheid

Vanaf de legdatum (deze staat op het doosje) zijn eieren op een donkere, niet al te warme plaats na 5-6 weken nog bruikbaar. De beste temperatuur is 4°C. Als u de eieren in de koelkast bewaart, is de kans groot dat ze luchtjes van andere voedingsmiddelen aantrekken. Het is daarom verstandig, de eieren buiten de koelkast te houden en ze bijvoorbeeld in een koele kelder of kelderkast te bewaren. Eieren die u langdurig bewaart, moet u regelmatig keren om te voorkomen dat de dooiers naar één zijde van de eieren zakken.

Een vers ei zinkt in een glas water, een oud ei gaat rechtop staan.

Eieren: Eiwit en eidooiers
Als u bij het koken of bakken eiwit(ten) overhoudt, kunt u deze – in een glazen potje – maximaal een week in de koelkast bewaren (in het vriesvak 2-3 maanden).

Eierdooiers zijn echter in de koelkast slechts 1 tot 2 dagen houdbaar en het is dan ook het beste, deze zo snel mogelijk te verwerken, Hardgekookte eieren blijven een week goed.

Het eiwit bestaat voor meer dan vijfzesde deel uit water. De rest is vrijwel zuiver eiwit (of proteïne/albumine). De albumine zorgt ervoor dat de lucht wordt vastgehouden als u het eiwit klopt. De dooier bevat meer proteïne dan het wit en
bovendien nog vitamine A, B en D, mineralen en vet.

Eieren

  • Een viergranen-ei bevat onverzadigde vetzuren, omdat het kippenvoer van de (scharrel)kippen plantaardig is en in ieder geval 4 granen bevat.  Een ei met dubbele dooier is meestal afkomstig van een boerderij-hen, is extra groot (en ongelijkmatig) en bevat 2 dooiers. Extra lekker in een omelet en verrassend als spiegelei!
  • Een Araucana-ei komt van een Araucana-kip, met lichtgroene, stevige schaal, grote dooier en stevig eiwit. Afkomstig van ‘hennen met vrije uitloop’, die vrij naar buiten kunnen lopen.
  • Een volière-ei (wit) of koren volière-ei (bruin) komt van kippen die in een hok leven met diverse niveaus met strooisel, zodat ze kunnen scharrelen en fladderen. 10 Hennen per vierkante meter, diervriendelijk èn economisch.
  • Gras-eieren zijn afkomstig van kippen die niet in kooien leven, maar in een ruime stal, van waaruit ze vrij naar buiten kunnen lopen om op grasland hun voer op te pikken.
  • Kwarteleitjes zijn kleine, bruingevlekte eitjes van de kwartel, een kleine hoendersoort. Ze smaken als kippeneieren. Als de kwartels kunnen scharrelen, staat het ‘scharrel-vignet’ op de verpakking.
  • Maïs-scharreleieren komen van scharrelkippen die voornamelijk (70%) maïs eten. Ze hebben een donkergele dooier, een lekkere smaak en een hoog linool zuurgehalte.
  • Scharreleieren zijn afkomstig van hennen die vrij rondscharrelen op een met strooisel bedekte vloer van een grote, lichte scharrelstal. De hennen (7 per vierkante meter) leggen hun eieren in speciale, iets verduisterde legnesten.

Sorry, the comment form is closed at this time.