apr 272013
 

Eierkoker

Een eierkoker is een klein keukenapparaat waarmee eieren gemakkelijk kunnen worden gekookt. Er hoeft geen pannetje water op het vuur worden gezet, om daar de eieren zo voorzichtig mogelijk in te leggen.

Het grote voordeel van eieren koken met een eierkoker is dat er niet zozeer op de tijd hoeft te worden gelet.

Eieren Koken

Het eieren koken met een eierkoker is het alternatief voor het koken in een pannetje, en heeft als voordeel dat er niet op de tijd hoeft worden gelet. Ofwel de eierkoker slaat vanzelf uit als de eieren koken, ofwel er is een mogelijkheid om tevoren in te stellen of er een zachtgekookt ei, halfzacht of halfhard ei of juist een hardgekookt ei moet worden bereid.

Het maximum aantal eieren dat in één keer kan worden gekookt in een eierkoker, is bijna altijd 6 of 7 eieren.

In de eieren wordt vaak een gaatje geprikt (op de plaats van de luchtkamer) om barsten en scheuren te voorkomen, dit kan met een (meestal meegeleverde) eierprikker of met een ander scherp en puntig voorwerp als een punaise of speld.

Werking Eierkoker

Een eierkoker wordt gevuld met een bepaalde hoeveelheid water, afhankelijk van de gewenste hardheid en het aantal eieren. Dit water wordt aan de kook gebracht door een warm plaatje. Als al het water is verdampt, slaat de eierkoker uit of geeft deze een signaal af dat de eieren klaar zijn.

De hoeveelheid water in combinatie met het aantal te koken eieren is bepalend voor de hardheid van de eieren. Een leuk feitje hierbij is dat voor het koken van vijf eieren minder water is benodigd dan voor het koken van een enkel ei met dezelfde hardheid. Het water condenseert namelijk op de koude eieren en wordt daarna opnieuw tot kooktemperatuur verhit. De oppervlakte waarop het water condenseert neemt toe met het aantal te koken eieren in het apparaat.

Eieren koken in een eierkoker is efficiënter is dan het koken van eieren in een pannetje. De eierkoker verbruikt per saldo minder energie per gekookt ei.

Sorry, the comment form is closed at this time.