mrt 112013
 

Paaseieren

Een paasei is een gekookt ei, geverfd of beschilderd ei of een chocolade-ei, dat met Pasen wordt verstopt. Het verstoppen van de eieren stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden.

Paaseieren Versieren

Paaseieren kunnen op vele manieren worden versierd. Bijvoorbeeld door een ei te beschilderen of te beplakken met leuke stickers. Het versieren van eieren kan gedaan worden met behulp van een eierverfmolen. In de folklore van Overijssel worden madeliefjes tegen de eierschaal gedrukt en daarna omwikkeld met uienschillen, kranten en touw. De eieren worden hard gekookt, waarna de kleurstof uit de uienschillen in de eierschaal trekt. Op de plaatsen van de madeliefjes ontstaan afdrukken op de eierschaal. Na het koken wordt het ei uitgepakt en met boter ingesmeerd om het mooi te laten glanzen.

Het is ook mogelijk om paaseieren zelf te kleuren, met verf of met natuurlijke kleur-stoffen, zoals bietensap, koffie of sap van worteltjes. Deze eieren zijn de meest gezonde Paaseieren die er bestaan.

Chocolade Paaseieren

Met Pasen zijn er ook chocolade-eitjes verkrijgbaar in de winkel. Deze zijn er in vele smaken: zowel massief puur, melk en wit als gevuld met praline, hazelnoot, advocaat en nog veel meer. De chocolade eierens zijn meestal verpakt in een mooi gekleurd stukje aluminiumfolie. Uiteraard zijn deze Paaseitjes heel lekker en zoet, en ze horen ook zeker bij Pasen, maar erg gezond… zijn ze niet. Dit soort chocolade eieren worden eigenlijk ook nooit verstopt, maar staan op een gezellige, mooi gedekte tafel, of worden geserveerd bij een kopje koffie of thee.

Oorsprong Paaseieren

De kerk zou Pasen over een heidens voorjaarsfeest heen hebben geplaatst, in een poging dit feest te kerstenen. Deze theorie rondom de Germaanse mythologie is opgekomen in de Romantiek. Tegenwoordig gaat men er echter van uit dat de kennis van die mythologie is gebaseerd op allerlei twijfelachtige reconstructies en speculaties. In een enkel geval is zo’n ‘heidense’, mythologische, oud-Germaanse en voor-christelijke verklaring mogelijk, vrijwel altijd echter onwaarschijnlijk, soms speculatief of geheel onjuist. Veel van deze opvattingen zijn keer op keer klakkeloos overgenomen uit populaire publicaties, waarin dit soort theorieën nog altijd worden vermeld, maar die door de serieuze wetenschap al lang zijn opgegeven.

Er is al sprake van Paaseieren in de christelijke traditie: Bij de invoering van de periode van Vasten verbood de kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Eieren werden pas weer met Pasen gegeten, waarbij de oudste eieren gebruikt werden om te versieren.

Sommige theorieën zeggen dat het Paasei staat voor de steen van het graf van Jozef van Arimathea, waaruit Jezus Christus is verrezen. Katholieken brachten mandenvol eieren naar de kerk om te laten zegenen. Volgens de katholieke traditie worden paaseieren door de klokken van Rome geworpen. Alle klokken zijn volgens die traditie na het luiden tijdens het Gloria tijdens de Mis op Witte Donderdag naar Rome vertrokken om op Paaszondag de meegebrachte eieren uit te werpen.

Een theorie wil dat protestanten het katholieke verhaal over de klokken niet wilden vertellen. Zij zouden de Paashaas aan het verhaal hebben gehecht.

Joodse traditie

In het joodse feest Pesach, waarin de uittocht uit Egypte wordt herdacht, wordt een hardgekookt en daarna gebraden ei neergelegd op de seiderschotel, een schotel die op de seideravond tijdens de vertelling over de uittocht uit Egypte op tafel staat, samen met onder meer drie matses en een gebraden botje van een lam. Het lamsbot verwijst naar het lamsoffer dat de joden de avond van de uittocht brachten. Het gebraden ei staat symbool voor het feestoffer dat met Pesach werd gebracht.

Sorry, the comment form is closed at this time.